Pirmą straipsnį apie sportą namuose mes parašėme daugiau nei prieš tris metus. Tačiau matome, kad ir šiandien jis yra ganėtinai aktualus. Vis sulaukiame naujų jūsų klausimų tiek prie jo, tiek ir prie namų treniruočių programų. Todėl, suprasdami, kad tai aktuali jums tema, ją paanalizuosime kiek plačiau.

Daugelis žmonių į sportą namuose žvelgia kaip į lengvesnį būdą pasiekti tam tikrų rezultatų. Jeigu taip manote ir jūs – jūs labai klystate. Sportas namuose yra kelis kartus daugiau valios ir pastangų reikalaujantis reikalas nei sportas namuose. Jeigu manote, kad tarp knygos skaitymo ar „Facebookinimo“ padariusios kelis pritūpimus ar padaręs kelis atsispaudimus jau pasportavote ir galite „dalintis“ motyvuojančiomis gražių merginų nuotraukomis – jūs labai labai labai smarkiai klystate.

Sportas namuose, tai ne lengvesnis ir ne patogesnis būdas sportuoti. Tai būdas sportuoti, kuomet kiti būdai yra negalimi. Jis galimas tuomet, kai tiesiog negalite lankytis sporto klube dėl objektyvių priežasčių – pvz. jūsų mieste jo nėra, neleidžia finansai ar panašiai. Viskas kitkas yra taip pat – jūs turite turėti programą, tvarkytis mitybą ir sportuoti. Tiesa, sportuoti dvigubai daugiau, nei sportuotumėte klube.

Nustokite save apgaudinėti ir galvoti, kad atsispaudimų padarymas yra sportas. Kasdien padarote po kelias dešimtis pritūpimų? Tai vis tiek nėra sportas. Pamirškite tai. Nepriklausomai nuo to, kur jūs sportuojate – jūs turite turėti programą, kuri treniruotų būtent tuos raumenis, kuriuos treniruoti norite. Besaikis atsilenkimų darymas ar netaisyklingai daromi pritūpimai – čia ne kelias į gražesnę figūrą ir geresnę fizinę formą. Tai geriau nei nieko, bet jei siekiate konkrečių tikslų ir manot, kad to pakaks – meskite tai iš galvos.

Ne veltui minėjome, jog sportas namuose yra sunkesnis. Taip yra dėl kelių priežasčių. Pirma priežastis – namuose rimtai sportuoti yra kur kas sunkiau – trūksta vietos, namiškiai ir katinai ar šunys nuolat slankioja aplink. Antra priežastis – sportuojant namuose pratimų skaičius yra ribotas – t.y. jūs negalėsite be specialios įrangos bėgti arba minti dviračio. Negalėsite ir atlikti pratimų, jeigu neturėsite treniruoklių, o greičiausiai neturėsite, nes kokybiški treniruokliai ne tik, jog brangūs, tačiau ir užima nemažai vietos. Todėl galėsite daryti tik tuos pratimus, kurie gali būti daromi be svoriu arba turėsite naudotis galimais svarmenimis, naminiais arba pirktiniais, kurie neužimtų daug vietos.

Taigi, pratimai atliekami treniruokliuose, faktiškai visada turi atitikmenį be treniruoklių. Tačiau čia ir iškyla pagrindinė problema – treniruokliai dažniausiai padeda pratimus atlikti taisyklingai ir gali būti pritaikyti atlikinėti juos nuo mažiausių fizinių pajėgumų turinčių iki kultūrizmu užsiimančių žmonių. Taigi, prieš jus bus labai rimtas iššūkis – atlikti pratimus taisyklingai ir sugalvoti, kaip juos pasunkinti. Galite naudoti įprastinius daiktus, naudojamus buityje (pvz. talpas vandeniui) arba galite pirkti svarmenis. Tačiau jie yra nepigūs. Be to, tinkamai ir nuolat sportuojant, jie gana greitai „išeina iš galiojimo“ – tampa per lengvais ir t.t.

Dar viena rimta bandančių sportuoti klaida – programos neturėjimas. Jokio skirtumo ar dirbate namie ar sporto klube – programą turėti privalote. Ir ta programa turi būti orientuota į jūsų tikslus. Jūs turite tiksliai žinoti, kokių tikslų siekiate ir tiksliai žinoti, kokiais pratimais to galite pasiekti. Kitu atveju, visas jūsų sportas yra betikslis.

Tai yra įžanginė dalis į naują sporto namuose ciklą. Greitoje ateityje aprašysime programas, skirtas masės auginimui namuose, svorio metimui. Taip pat pakalbėsime apie namų inventorių ir namuose atliekamus pratimus.